Kötelező bevonni a FAKSZ-okat, akik felelősséget vállalnak

A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók (faksz) feladata, hogy szakszerűen, a jogszabályoknak megfelelően, biztosítva az átláthatóságot folytassák le a közbeszerzési eljárásokat. A tanácsadók alkalmazása kötelező uniós értékhatár feletti eljárásoknál, árubeszerzéseknél, szolgáltatásoknál, utóbbinál a határ mintegy 60 millió forint, építési beruházásoknál pedig 500 millió forint.

A szaktanácsadók bevonásának elmulasztása jogszabálysértésnek minősül, szankciót von maga után

A tavaly november elsején hatályba lépett közbeszerzési törvény értelmében kötelező a FAKSZ bevonása a közbeszerzési eljárásba értékhatártól függetlenül, ha az részben vagy egészben európai uniós forrásból valósul meg. Ez tehát azt jelenti, hogy ha egy cég, vagy egy önkormányzat olyan közbeszerzési eljárást folytat le, amiben akárcsak egyetlen eurónyi támogatás van, akkor igénybe kell vennie egy FAKSZ-ot, de nincs területi hatály, azaz az országban bárhonnan bevonhatja a szakértőt a közbeszerzési folyamatba.

A FAKSZ-ok bevonása árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén az uniós értékhatárt (kb. 60 millió forint) meghaladó közbeszerzéseknél is kötelező, illetve építési beruházások esetén már az uniós értékhatár (kb. 1,5 milliárd forint) alatt, 500 millió forintot meghaladó értékű közbeszerzési eljárás esetén is, függetlenül attól, hogy az hazai vagy uniós forrásból valósul meg.

Jó tudni: amellett, hogy kötelező bevonni a FAKSZ-okat, az uniós pályázatoknál meg is engedik, hogy ezen szakértők díját 1%-os mértékig el lehessen számolni.

A tevékenység körében okozott károkra évi 50 millió és káreseményenként legalább 25 millió forint értékben felelősségbiztosítással kell rendelkezniük a FAKSZ-oknak

A cél az: ne lehessen olyan megoldásokkal trükközni, hogy egy ajánlattevő nagyon alacsony áron, nagyon gyors határidőre, nagyon magas kötbér megajánlás mellett bevállal egy munkát, majd miután elnyeri, a szerződést már számára sokkal lazább feltételek mentén módosítják, a munkát pedig esetleg kétszer annyi idő alatt, csekély kötbér mellett végzi el.

(részlet az emva.hu cikéből)

Vélemény, hozzászólás?